19. Ginčas
Bet koks jausmas Savyje reiškiasi greitai, o bičiuliškumo, geros valios – ypatingai greitai. Praėjo nedaug laiko ir jeigu kunigas Antanas būtų įteikęs man šakes ar dalgį ir pakvietęs eiti į sukilimą, aš, žinoma, būčiau taip padaręs. O mūsų susitikimas, matyt, buvo neatsitiktinis – kažkam labai reikėjo, kad jis būtų, nes netrukus prie mūsų - prie kunigo Antano Mackevičiaus, Vidinio ir manęs - prisidėjo Petras Klimas. Jeigu būtų bet kas, o ne jis, Petras Klimas, neakcentuočiau mūsų suėjimo, kad jo „kažkam reikėjo“.
- Manau, šį kartą, kunige, priblokšiu jūsų paties gyvenimu, - vos pasisveikinęs smagiai leptelėjo Klimas ir atrodė, kad jis čia atskubėjo pratęsti neužbaigto ginčo. Susėdom kas kur ir viršum mūsų šakojosi ąžuolas, bet tylu, ramu ir net medžio lapai buvo per sunkūs šnaresį kuždėti.
- Ai, ponas Klimai. Argi pirmą kartą mane norite priblokšti? Dar jums ne kartą reikės ieškoti mane pribloškiančių argumentų.
- Jų su kaupu. Daugiau negu reikia. Ir norėčiau pardėti nuo bažnyčios...
- Gal pradžioje paaiškinkime ponam Vidiniui ir Karlonui apie ką mes čia kalbame.
- Taip, taip. Atleiskite, kad paskubėjau, - atsiprašė mudviejų su Vidiniu Vasario 16-osios Akto signataras. Iš trumpų jo paaiškinimų supratome, kad tema nesikeis – kalbėsime apie Didžiąją, tik dabar turbūt skirtingiau, ginčijantis. Gal tiksliau, jiedu kalbės, ginčysis, o aš ir Vidinis klausysime.
- Mes jūsų klausom, - beveik mano mintimis paragino svečius kalbėti Vidinis.
- Būtų čia Didžioji, manau, kad galėtume sukurti gražų scenos vaizdą. Paberžės dekoraciją. Ten, regis, lyguma, - neiškenčiau su savo trigrašiu.
- O joje daug dirvožemio. Va tokiems, kaip šis ąžuolams augti, - pasakė kunigas Antanas
- Sakau, būtų Didžioji...
- Galbūt kada nors, kai Šklėriuose būsite.
- O bažnyčią.. bent tą, kuri Paberžėje buvo pirmoji, galėtumėt, režisieriau, pavaizduoti, - pageidavo signataras.
- O kodėl ne koplyčią? Mes iš jos išėjome į sukilimą.
- Va kaip puiku! Štai ko, kunige Antanai, iš tavęs taip ilgai laukiau. Tai puikūs žodžiai, puikus reikalo supratimas!
Neįmanoma buvo suprasti, kodėl taip audringai, smagiai apsidžiaugė Klimas. Bet pasirodė, kad ne šiaip sau. Pirmoji Šv. Mergelės Marijos Aplankymo bažnyčia, pastatyta barono Šilingo, sudegė. Graži, Didelė.
- Girdėjai ar ne, kunige? - klausė Petras Klimas, įkypai smeigdamas akių žvilgsnį Antano Mackevičiaus veidan ir laukdamas atsakymo - „taip“.
- Na taip, sudegė, - sausai trakštelėjo kunigas. - Bažnyčios irgi dega. Dažniau, kuomet jos medinės.
Ir tuomet dingtelėjo: „O jeigu? “
Ir galvoje šmėstelėjo vaizdas, kuris netikėtai mirksniu persimetė į sceną: nauja, graži, didelė medinė bažnyčia, iškeltais bokštais ir langais žvalgėsi po lygumų apylinkę. Pašnekesys nuščiuvo. Visi sustojome ir užspaudę alsavimą žvalgėm apylinkę, bet tam laiko beveik nebuvo duota- viršum bažnyčios stogo plykstelėjo didžiulis ugnies šūsnis. Ugnis siautulingai veržėsi pro langus, duris ir juodų dūmų debesis kilo ir kaupėsi padangėje. Nosies šnervėse susitelkė aitrus degėsių kvapas.
- Dega!
- Viešpatie, bažnyčia dega! - sudejavo gerklėse pirmi žodžiai. Aš irgi nesitikėjau tokio scenos efekto ir pasimetęs nežinojau, ką daryti leisdamas stebėti ir baisėtis iliuzijos įspūdžiu.
- Tai scena! Tai pasivaidenimai! Jokio gaisro, ponai, nėra. Mes Savyje, Savęspi. Ir matome tik tai, kas kažkada Paberžėje buvo. Matom kopiją to.
- Iš tikrųjų, – pirmasis pradėjo slūgti Vidinis. - Tai ne tikras gaisras. Net nežinau, kas tai, bet gaisro nėra. Mums vaidenasi. Haliucinacijos ar kaip ten.. Ėgi, režisieriau, - riktelėjo man - kad moki deginti bažnyčias - matom, bet daryk tą žmoniškai, įspėdamas. Gesink gaisrą ir negąsdinki žmonių.
- Tuojau, tuojau, - atsiliepiau ir pats nežinojau, kaip tai padaryti, bet gaisras užgeso ir vietoje stovėjusios puikios naujos bažnyčios plytėjo visur išsimėtę nuodėguliai.
- Nu va! - atsikvėpiau, jausdamas palengvėjimą, bet nemokėdamas atsiprašyti už savo neapdairų elgesį. Tylėjo kunigas Antanas Mackevičius, tylėjo vasario 16 –osios Akto signataras Petras Klimas ir net Vidinis. Ir tyla buvo aplink sceną - niekas neatbėgo net paklausti, kas atsitiko. Žodžiu, buvo kaip turėjo būti Savęspi, nes veiksmas vyko tik scenoje, tačiau jo sudirginti jautėmės ne lyg visas pasaulis apsivertęs.
- Sveikinu. Puikus reginys. - ištiesę ranką Klimas. – ne saulės patekėjimas, bet žmogui ir tokių reikia. Ar ne, kunige Antanai?.
- Ir negalvokite, kad čia gal degė kita, o ne Pabiržės Šv. Mergelės Marijos Aplankymo bažnyčia. Ją gerai atsimenu, - savo atmintimi paliudijo kunigas. Išsiėmė nosinaitę iš po sutanos: - Kiek pelenų, a? - kažkodėl pasakė šluostydamasis suprakaituotą kaktą: - Kiek daug pelenų, kai dega bažnyčios!
- Labai daug, - pripažino Petras Klimas, bet scena jau pradėjo gyventi kitu vaizdu- dabar ten švietėsi nedidelis koplyčios pastatas. Atrodė, lyg sukalta iš vertikaliai statomų lentų, ir stogas apdengtas medžio skiedromis.
„ Gana, tikrai gana“, - pakuždėjau sau, - „Ačiū“.
Ten, toliau, dar suspėjo susitikinu santakoje pasidžiaugė Liaudės ir Nykio upės. Jų vanduo nedidelis, bet upių vanduo niekuomet nesustoja. Mes irgi įplaukėme į savo vagą - Paberžės vaizdai išnyko, sąmonėje atspaudę įsimintinus būtos tikrovės vaizdus ir dabar jų nepaisyti buvo neįmanoma.
- Mažytė, o!...
-Jūs apie ką, kunige? Ar tik ne apie Pirkaitienę?
-Ne, ne. Aš apie Paberžės koplyčią. Mažytė ir sunku patikėti, kad tiek daug galėjusi surinkti žmonių į sukilimo būrius. Surinko. Kas su dalgiu, kas su šakėmis. Ir nėra bėgančių į krūmus. Tą reikia matyti, reikia būti sukilėliu, – pakėlė akis ir žiūrėjo į scenos gylį. Atrodė laukė, kada vėl atsiras reginys su Paberžės nedidele koplyčia.
- O! kad jūs taip apie Pirkaitienę kaip apie koplyčią... Juk irgi mažytė. Nepalyginsi su Didžiąja. Kaip, sakysim, Paberžėje pastatytos koplyčios nepriliginsi su prieš ją buvusia ir sudegusia bažnyčia.
Kunigas trumpam sukluso, bet greit nusišvietė dantimis:
- Ir šitokiu būdu, pone, mane norite nokautuoti ir palikti ramybėje Vasario 16-tosios Aktą? - suprato Petro Klimo ketinimus kunigas Antanas Mackevičiaus: - Tegu ji laimina Viešpats, bet aš kalbu ir kalbėsiu, kad toks nepriklausomybės paskelbimas, kai valstybė neturi sienų, teritorijos - nesolidus dalykas. Jūs galite tai pripažinti ar ne? Gubernijos gi - ir anos buvo apibrėžiamos sienomis. Kad ir Vilniaus. Ar Kauno. Gardino ar Suvalkų.
- Gubernijos - taip. Jos buvo. O Didžiosios nebuvo. Ir vardas ištrintas, ir sienos. Todėl ir stengėmės sudegusios didelės bažnyčios vietoje pastatyti bent koplyčią.
- Kalbate apie Pirkaitienę, tai gal ir sakykite taip, - pametėjo Klimui pastabą kunigas Antanas Mackevičius, bet anasis lyg negirdėjo.
- Savo koplyčią Paberžėje gerbiate, mylite, atsimenate... Bet ten tik koplyčia. Ir visai kas kita yra Pirkaitienė. Aš lig šiol meldžiuosi Dievui, kad jis padėjo mums prikelti ją.
- Ir jūs tikrai manote, kad būti jai Pirkaitiene garbinga? Kad ji tuo džiaugiasi? Didžiuojasi?
- Reikia jos klausti? O kad ji yra- aš tuo labai didžiuojuosi.
- Negi nematote, kad vaikščioja, kvėpuoja tik kaip Didžiosios trupinėlis, jos dalis. Negi nejaučiate, kaip jai skaudu matyti, kai įteikinėjami Vytauto Didžiojo ir Gedimino ordinai. Už ką? Kad tokie susitraukę? Jūsų džiaugsmas dėl Pirkaitienės neišvalytas, nenuoširdus. Jis girgžda, trūkinėja. Ir plius dar bandote nokautuoti revoliucinį demokratą. Aš čia kalbu apie save.
- Neisikarščiuokite, kunige. Beje, ką jūsų supratimu reiškia „revoliucinis demokratas“- ramesnis ginče buvo Petras Klimas.
- Mes atskyrėme Lietuvą ir nuo Rusijos, ir nuo Lenkijos Ir leidome jai būti kuo panorės...
- Savyje atskyrėte. Savęspi. Juk taip, kunige Antanai. O iš tikrųjų? Paberžėje sudegus bažnyčiai bent buvo pastatyta nedidelė koplytėlė. Beje, regisi kad ne nauja. Iš kažkur atvežta ir pastatyta.
- Jūs ir vėl sukate į Paberžę? Ir dar taip nepagarbiai, - pliekėsi revoliucinis demokratas ir Vasario 16 Akto signataras.
- Atleiskite. Bet argi ne panašiai atsitiko su Didžiąja. Jos visiškai neliko. Nebuvo net ir tuomet, kai buvo revoliuciniai demokratai. Tai sakykite, kunige Antanai, kas geriau - ar palikti tuščią vietą, įsileidžiant į ją, kas netingi ateiti, ar neturint jėgų ir finansų, pastatyti kad ir nedidelę koplyčia. Padarėme ką galėję, ką sugebėję. Jeigu jums taip miela, vadinkite ją Pirkaitiene. Na, o mane tai žaidžia..
- O ją? O! - skaudžiai atsiduso kunigas Antanas, - nežinau kaip jai padėti, kad bent dvasioje būtų Didžioji.. Yra, yra, kas bando tai padaryti. Tikrai yra. Ir ačiū jiems. - Atsistojo, atsirėmė ranka į kelių šimtų metų ąžuolą ir mūsų sieloje biro žodžiai:
Mažytė būdama, nuskurdusi pelenė,
Ar tu pasiektumei Juodųjų marių krantą?
Totoriai, rusai, vokiečiai ir lenkai neišmanė
Kaip pasivyti,
Kaip sutramdyti Vytį,
Kuris per ugnį, per upes, per kalnus skrenda.
2007 m. vasaris 21 d.