29. Ypatos sėja
- Gal, Pranuli, greit mirsiu. Vai, vai, vai, kaip greitai gyvenimas praeina! Tėvas jau porą metų, kai žemele užsiklojęs. Matyt, šaukiasi Stepulės. Prieš mirtį nebuvo minutėlės, kad nešauktų - Stepula! Stepula! Būdavo, ateinu ir klausiu: „Nu ką, Vinculi, pasakysi? “ Nieko neprašydavo, tik vis – Stepula, Stepula...
- Kodėl čia su tokiais atsiminimais, Stepula? Yra kaip yra, mama. Gal ir šaukia Vinculis. Bet neskubėkime atsišaukti. Čia kuistumės tik vieną kartą ir neilgai. Ten irgi gal vieną kartą, nes per amžių amžius. Mirties ten nėra.
Motina nuoširdžiai žvilgterėjo į mane. Matyt, nesitikėjo, kad priimsiu jos pašnekesį. Tačiau man atrodė, kad iš tikrųjų yra kaip yra ir dabar reikia išgyventi nenumatytą susitikimą ir pašnekesį.
- Ak, mama, pasakiau, - jau pas mane daugiau žilės, negu pas tave. O atrodo, kad kartu negyvenome. Vis už kilometrų, o kartais ir už tūkstančių kilometrų. Dažniau matydavau tave nuotraukose, negu va taip, kaip dabar. Bet ir čia kalbi lyg susitikome išsiskyrimui.
- Sunkus tu vaikas, Pranai, buvai. Labai sunkus. Niekuomet nežinojau, ar kada nors tavęs sulauksiu, - atsiduso motina ir pamačiau, kaip kiemo varteliuose pasirodė Pirkaitienė. Motina ją irgi pamatė ir išbėgo pasitikti atėjusią.
- Va, su motina kalbamės. Nedažnai taip pasitaiko – tai toli vienas nuo kito, tai kažkas vėl sutrukdo. Ir štai dabar...
- Ir štai dabar Pirkaitienė įslinko, kaip pašinas, - gerai buvo nusiteikusi viešnia. - Ir vėl daina be muzikos, bet jeigu taip skirta – nesugeba pabėgti ir Pirkaitienė.
- O kaip smagu, kad tu čia, Pirkaitiene, atsiradai. Niekuomet neklausiau, kodėl atsirandi. Tik žinau, kad kai tu ateini, ateina ir bėdos.
- Sakau, Pirkaitienė kaip pašinas. Sakyk, Stepula, negi visuomet taip ir bus? - Šklėrių kaimo žmonių tarme paskambino motinos vardą.
- Mylėjo Tave mano Vinculis. Labai mylėjo. Ir visas mūsų šilinių kraštais mylėjo ir myli. Nereikia to net kalbėti. Ir pati juk ateini čia todėl, jog žinai, kad myli. O prisimeni - būdavo, kad kartais ir grikio, ar bulvės neturėdavome burnon įsidėti. Bet, et, kam gi čia dabar kalbu! O mano Pranucis?.. Tai atsimeni gi, kaip atėjo į pasaulį?
- Kaip, Stepula, neatsiminsi? Ne tiek daug tų metų praėjo. Prisimenu. Vinculis buvo kalėjime, o tu...
- O aš jau nėščia. Vyro nėra, o gimdyti reikia.
- Pranuci! - netikėtai nuo Karlonų kalnelio išgirdome Jono iš Jablonskynės šaukimą: – Ateik! Ateik!.. Tik ant šito kalnelio taip ir gali būti. Ateik! - šaukė jis.
- Vėl Savęspi scena? - suklusau.
- Eik. Pamatysi, - lengvai stumtelėjo Pirkaitienė. - Eik ir netrukdyk mums pasišnekėti moterų reikalais. Mes tai žinom, ko reikia geram derliui. Įdomu, ar žinai tu, Pranuci, - ir paliūliuodama akyse ir lūpose šypseną: - Regis, Ypata žemdirbyste užsiėmė. Bet eik! Aš net gerai nesupratau, ką jis sumanęs.
- Pranuci! Kur tu? Ateik! Ateik! Ir greičiau. Kažkas panašaus į pasaulio pabaigą. Pelenai žemę užklos, - kvietė greitakalbe Jonas iš Jablonskynės nepaisydamas, kaip kas toli ji girdi.
Taip ir nesužinojau, iš kur Ypata surado seną sėtuvę. Buvo lyg užmiršta ir maniau, kad tokių rakandų visuose Šklėriuose neįmanoma su žvake surasti. Nupinta iš skeltų pušų šaknų, išklota „Respublikos„ laikraščiu, iki pusės pripilta juodžemio, sėtuvė pūpsojo prie keliuko. Pradžioje nekėlė net menkesnio susidomėjimo. Prie sėtuvės dvejais galais pririšta storoka virvė, kad ją galėtum nešioti pakabinta papilvėje ir iš jos pasėti arimuose javą. Nenustygdami vietoje nekantriai mindžiukavo Ypata, Kaimynas ir Vidinis.
- Kvailystė! Kvailių darbas! Aš tai tikrai nesėsiu, - spyriojosi Kaimynas ir, pamatęs mane: - Ėgi, Pranuci, jeigu manai, kad esu kvailys, prisidėk prie ponų Ypatos ir Vidinio.
- Ir be tavęs pasėsim, Kaimyne. Tikrai pasėsim, - atsišaukė Ypata, - bet žinau, kad sėjos darbą geriausiai išmanai, - gan atžagariai sumėtė Kaimynui žodžius ir paklausė: - Ponas Pranai, ar kada nors sėjote iš sėtuvės?
Tik dabar atidžiau žvilgtelėjau į sėtuvę ir pamačiau, kaip ji atrodo ir koks joje supiltas turinys.
- Iš tokios sėtuvės - ne. Neteko. Bet iš kibiro - tikrai. Tikru sėjėju nepasivadinsiu, bet grūdus po arimą išbarstydavau.
- Taigi, čia ne grūdai! Pažiūrėk, kas čia! - rodė Kaimynas
- Gaila, kad taip kalba Suvalkijos žemdirbys. Labai gaila. Mano nuomonė apie tave kaip žemdirbį buvo geresnė.
- Girdi, Pranuci, ką šis ponas kalba. Lyg iš mėnulio būtų nukritęs. O gal iš tikrųjų nukritęs? Bet ir ten - patikėk, pone! - iš tokios sėjos javo neišauginsi.
Ypata giliai ir, kaip supratau, skaudžiai atsidus, bet į Kaimyno žodžius neatsiliepė, tačiau burna nebuvo tuščia. Ir prakalbo lyg pats sau ir lyg norėdamas kažką svarbaus atsiminti:
- Nurimkite, ponai. Aš pasėsiu. Bet- ach! - ką norėjau jums pasakyti? Opa! - kilstelėjo Ypata sėtuvę, nelengvai sustenėdamas, ir jos šonas prisiglaudė prie apdribusios papilvės. Užmesta kryžmai per pečius sėtuvės virvė įsitempė nuo juodžemio svorio: - A-cha, - prisiminė, ką norėjęs pasakyti Ypata: - A-cha! Atsiminkite: „kas nelemta, tas tikrai neįvyks, o kas lemta, įvyks ir be pastangų“. Regis, kad taip, - pasitikrino mintyse, - O kas šitaip pasakė gal atsiminsiu vėliau. Gal tuomet, kai derlius subres. - Ir pasėmęs viena, kita sauja juodžemio iš sėtuvės, švystelėjo iš dešinės, švystelėjo iš kairės ir smuklus juodžemis sudulkėjo, sudūmino mums priešais akis, neskubėdamas dulkėmis nukristi ant balto Karlonų kalnelio.
- Puikiai sėja, - nudžiugo atsiradusi raidė A. Ir pažvelgusi mums į akis: - Derlius nemenkas bus. Kita vertus, atrodo, kad galiu pasakyti, ką užmiršo ponas Ypata. Toliau parašyta taip: “Iš rankų laimikis juk išslysta // tiems, kuriems jisai neskirtas“.
- Va! Va! Čia jau pasakyta, ko negali atmesti. Sėk, Ypata, sėk. O dėl laimikio, tai tikrai jo nepavydžiu, - patikino Kaimynas. Bet šį kartą atrodė labiau rimtas ir savo kalba solidus kaip ir jo paties stotas. Taip atsitinka, kuomet pradedi tikėti neįtikėtinais dalykais ir gali būti, kad žmogus iš Jablonskynės kalbėjo, ką girdim, bet iš sielos neišmetė nesuprantamo atsargumo, kuomet į šulinį nespjauni ne todėl, kad bijaisi, o tik nežinodamas, ar iš jo nereikės pačiam atsigerti.
- Sėja, Pranuci, tą patį juodžemį, kurį prie kryžiaus matėme surinktą jo krepšiuose, - paaiškino Vidinis. Dabar va kur jie, - parodė prie pušaitės sudėtus Ypatos krepšius. Juose dar nemažai maišelių su susemtu juose Ypatos juodžemiu, tačiau prie krepšių ant žemės buvo tvarkingai sudėlioti ir tie, iš kurių juodžemis jau buvo supiltas į sėtuvę.
-Hmm, - numykiau, bet neatrodė, kad galėčiau pajuokauti: - O kieno žodžiais jis čia kalbėjo? Suprantu, kad ne savo.
- Jie labai seni. Ir privalo būti visiems žinomi. Bet kad ir aš dabar neatsimenu, kieno jie. Žinau tik, kad užrašyti iš sanskrito kalba paimto veikalo. Jeigu labai reikėtų, galėčiau sužinoti, -susiruošė paslaugai raidė A, bet ar reikėjo?
- Tai nieko mums nepaaiškins, - pasakiau jai. Ir prisipažinau, kad apie sanskritą girdžiu pirmą kartą. O Ypata mėtė žingsnius ant balto Karlonų kalnelio ir iš abejų rankų saujomis dulkino iš sėtuvės imamą dirvožemį.
- Gerai, kad nedaug kas mato, - pasakė Vidinis. - Sėja mirštančio kaimo mirštantį lauką. Ė, tokie čia tie laukai. Tik kapinynui tinkami. Bet tokio prasto kaip šis, regisi, Šklėrių laukų platybėse nesurasi. Kaip manote, ar jis visą šį juodžemį užsimojęs išsėti?
- Klausk vėjo. Jis geriau žino, - pasakiau Vidiniui, bet žinojau, kad ištuštėjus Ypatos sėtuvei ir jam atėjus jos pasipildyti iš maišelių, jau pats pasisiūlysiu į juodžemio sėjėjus.
- O, atsiminiau, atsiminiau, atsiminiau - prieidamas prie mūsų ir dulkindamas sėtuvę kone dainavo Ypata. - Atsiminiau to medžio vardą. Tai Laghupatanakas.
- Man regis, Jūs klystate, pone. Tai vardas varno, gyvenusio pavėsingame figos medyje. - paprieštaravo raidė A.
- Jus taip manote, panele?
- Beveik įsitikinusi.
- Bet tai buvo puikus medis.
- Labai puikus. Žiūrint iš paukščio pozicijos, tiesiog kaip miestas. Tačiau pavėsinga jo unksme pasidžiaugdavo ir žmonės.
- Taip, prisimenu - ja džiaugdavosi minios keleivių. Figa. Ficus carika! Puiku! Kai tiek atsimeni, reiškia, kad daug atsimeni. O kai tokia gausybė žmonių glaustosi jo paunksmėje, kažkas iš jų, kad ir netyčia būtinai pasako prasmingus žodžius. Būtinai.
- Jūs manote čia sodinti figas? - pasiteiravo Kaimynas.
- Ar dar sėsime? - paklausiau aš.
- Iš kur taip gerai išmokote sėti, ponas Ypata? - savaip pagyrė Vidinis.
“Iš rankų laimikis juk išslysta // tiems, kuriems jisai neskirtas“, - prisiminė pacituotus raidės A žodžius Ypata. - Ar taip?
- Jūs kaip knyga, ponas Ypata. Ačiū, - padėkojo raidė A.
/Iš „Užrašų kitaip“/