Sausis 2013
teka 08:39
leidžiasi 16:12
ilgumas 07.33
Delčia
26 mėnulio diena
Šiandien -6°C / -4°C, debesuota
Rytoj -4°C / 0°C, sniegas
9
TREČIADIENIS
Bazilė Julijonas Algis Gabija Marcijona
Geriau patylėti, nei niekus kalbėti
Ožiaragis
Gyvatė
9 / 02
Eil. pakuždėti sau (XLV)
Štai pajaučiau sunkesnį petį:
Atskrido varnas.
– Žiema be sniego.
Dieve, Dieve, kur esi?
Ir gera atsiliept į varno žodį,
Panert rankas į vėjų iškedentas plunksnas,
Iš snapo žiemoje lietaus išgerti
Ir patikėti nebūtu.
Jau vis geriau išmokstu būti savimi,
Kuris dar ryt, poryt, dar nežinia kada,
Tačiau varnai jau atskrenda iš ten
Ir tūpia ant peties su lietumi.
– Žiema be sniego.
Dieve, Dieve, kur esi?
Atsiliepimas į Agricolos radijo pjesę „10 minučių tylos“
Na, ką tau pasakyti, mielas žmogau? Perskaičiau, tačiau beveik iki pabaigos skaičiau nemeiliai. Ne tavo kaltė, kad taip. Didesnę dali apkaltos prisiimu sau, kadangi šiam skaitovui jau beveik 75. Bet manau, kad dar didesnė bėda ta, kad ši tema valkiota – nuvalkiota iki koktumo taip, kad kur nepažiūri, vis užpakaliai savo grožybes rodo, visi vienaip ar kitaip seksu užsiėmę ar jo pasiilgę ir taip toliau ir panašiai. Tačiau akivaizdu, kad mano supratimui nepaklūsta, sakykim, pilkės ar bibliotekininkės supratimui, kurios skaitydamos šį kūrinį įvertino aukščiau negu esė. Suprantama, ir literatūra neatmeta skaitančiojo skonio. Gi aš skaitydamas tave bariau, peikdamas ne kaip rašytoją, o kaip istoriką, kurio profesija, sakyčiau, labai dėkinga reikšmingesnių temų paieškai, o tu štai rašytojo talentą ir laiką išbarstai paieškoms įvykių po antklodėmis. Bet ir tos antklodės tokios kaip kiekvieno – tavo, man ir visų, kaip kiekvieno vyro ir moteries, o, sakysim , ne kaip kunigo ir jos šeimininkės, o ne, sakysim, kaip seimūnės ir jos vairuotojo, o ne, sakysim, kaip mano kvailio senio ir kokios nors jaunos gražuolės, o ne, sakysim, kaip konservatorės ir socdemo, tarnaujančių tautai po koldra ... Na, o pjesės pabaiga jau sudomino ir mane, bet iki tokios pabaigos ilgas ilgas kelias.... Manau, kad ne kiekvienas sugebės tokį įveikti.. Priekaištų turiu ir daugiau, net ir dėl režisūros, bet kuomet suprantu, kad pats ir to nesugebu padaryti, ką padarei tu, taigi beliko tik užsičiaupti...
Ir vis tik nepasiduok komunistiniam judėjimui, kodėl turėčiau būti kitoks...
O kadangi rašai geriau už mane, tai, aišku: 5
Agricola:
dėkui už pervertintą vertinimą Pranai, ta pjesik3e buvo parašyta LRT radijo pjesių konkursui, kadangi komisija jos neatmetė, kaip neatitinkančios žanro kūrinio tai man buvo smagu, nes tokį tikslą sau buvau užsikėlęs parašyti radio pjesę, kadangi tai darė mano labiausiai iš lietuvių mylimas rašytojas Jurgis Kunčinas...nieko rimto ir nenorėjau čia parašyti, tik linksmą komediją, nežinau kaip iš tikrųjų pasisekė...
2013-01-09 08:50
Padėka tetai Santai:
Teta Santa:
Skaičiau
Aš:
Ačiū, teta Santa, kad skaitei.
Tų, kurie skaitė arba bent atsivertę buvo, šiuomet, kaip rodo "Rašyk" statistika, yra 76.
Teta Santa:
Visada skaitau, Praneli, ką parašai. Ne po vieną kartą skaitau. Pasakydavau klaidas, bet sakei, kad jų netaisysi, tad apie tokius "radinius" nei nerašau. Girti, kad patiko, būtų banalu. Tiesa, galiu skaityti tik pakuždėjimus ir apie Palėpę. Kitų kūrinių kažkodėl negaliu skaityti. Tikriausiai, aš, kaip laukinė, sugebu priimti tik tai, kas prisijaukino.
Ir dar, visai ne kaip vienuolė, nesugebu atleisti. Tas mano nesugebėjimas atvedė man tylą, nerimą. Taigi, Praneli, eisiu, kaip Eglė (iš "Eglė žalčių karalienė"), stovėti ant kranto. Nėra vietos man nei jūroje, nei sodžiuje. Apsikabinsiu du savo vaikus ir stovėsiu krante. Tik va, ne medžiais pavirtę būsime, ne medžiais...
Aš:
Nežinau, ką tau atsakyti. Galėčiau guosti, bet to nedarysiu, kadangi neguodžiu ir savo dukros. O pastovėti prie jūros - irgi neblogai, tik neperšalk, nes atrodo, kad ligoms imli. Ir net geriau be slogų apsieik, kol dar likimas nepašykšti dovanoti tai, ką verta įdėti į "Užrakintų moters svajų" kuperį. O ar skaitai, ar neskaitai, tai tavo reikalas - manęs tai nuo savo užsiėmimų neatgrasins. Aš irgi moku, sakykim, pavirsti miškų...
Linkėjimai tavo šaknims... Te giliau, stipriau į žemę skverbiasi ir iš jaunumės mokosi stiprybės O malonių iš aplinkinių, kol dar nereikia mišių užpirkinėti, neverta laukti.
2013-01-09 11:47
Štai teta Santa parašė;
Renkuosi tylą, kai nesugebu parinkti žodžių
Ir numetė į šiukšlių dėžę, kurią tuoj apspito ir poezijos vertintojai Klausimas:
Ar viską reikia vertinti, kas parašyta? O juolab, kai paties autoriaus nunešta į šiukšlių dėžę. Gal kartais reikia išgirsti daugiau ir savo kritiškumą atidėti, palaukus ne sakinio, o bent posmo... Kita vertus, gal išvis, ką autoriai suneša į šiukšlių dėžės nereikalinga vertinti? Aš suradęs tetos sakini išgirdau temą ir šitaip parašiau:
Renkuosi tylą kai nesugebu parinkti žodžių...
teta Santa
O ji, Tyla, net šypteli:
– Nebus tyliau –
Kai sunkios moters godos užgula krūtinę,
Karai ir tyloje,
Ir ten plaktukai tauška,
Vis kaldami prie kryžiaus ją.
Štai ir dabar aniems atrodo
Turėtum pamosuoti šypsena,
Ir barasi maištaudami prieš žodį,
Taip skaudžiai tartą tyloje...